Cursus "Camera en studio flitser"
 
 
   
.
   
   
   
fl
ma
po
.
 
 

 

Hier volgt een presentatie i.v.m. Camera en studioflitsers, die ik heb gemaakt voor presentatie in een fotoclub.
Je kan deze presentatie als pdf file krijgen op aanvraag.
De presentatie mag je vrij gebruiken voor "niet commerciële" toepassingen, op voorwaarde dat niets aan de presentatie veranderd wordt.
Wil je die verspreiden, of gebruiken voor commercieel gebruik, dan dient hiervoor eerst toelating (zie "contact") gevraagd te worden

Voor cursussen en voordrachten is het toegestaan om de cursussen van deze site over te nemen, op voorwaarde dat de bron (www.Beertjesfotosite.be)
duidelijk vermeld wordt en dat de webmaster (zie contact) hiervan verwittigd wordt.
Deze cursus dient op zijn geheel overgenomen te worden , delen ervan overnemen is niet toegestaan


 

 

 

 

 

Hier wordt getoond hoe "oude " flitsers met hoge strobespanning uw digitale camera kunnen beschadigen

Bij full power flitsen ontlaad de condensator volledig, de volledige ontlading duurt tot 6-7ms

Bij de camera-flitser kan met de belichting van de sensor verminderen door de flits te onderbreken en zo de flitsduur te beperken

 

Vòòr de sensor zitten in rust 2 kunststof plaatjes, "gordijnen " genaamd. Bij het indrukken van de ontspanknop gaat het 2de gordijn eerst open, samen met het omhoogklappen van de spiegel, nadien, op t0 begint het 1de gordijn open te gaan, bij het einde van de belichtingstijd gaat het 2de gordijn dicht.
Bij de meeste digitale toestellen gaan de gordijen vertikaal open, bij analoge toestellen was dat meestal horizontaal, en veelal ook trager (als er geflitst werd was de sluitersnelheid toen 1/60s ).

Flitsen op het eerste gordijn: Op het 1ste gordijn wordt er geflitst net op het ogenblik dat het 1ste gordijn volledig open is.

Op het 2de gordijn wordt er geflitst net vóór het moment dat het 2de gordijn begint dicht te gaan

Bij een camera met flitssynchronisatiesnelheid van 1/200s heeft het 1ste en 2de gordijn 4ms nodig om open en dicht te gaan, er blijft nog 1ms over dat beide gordijnen open zijn, net voldoende om dan te flitsen.

 

Bij hoge sluitersnelheden zijn beide gordijnen nooit samen volledig open,het 2de gordijn gaat al dicht voordat het 1st volledig open is .De belichting van de sensor gebeurt door een spleet

Bij hoge sluitersnelheden worden vanaf het moment dat het 1st gordijn begint open te gaan tot op het moment dat het 2de gordijn dicht is, heel veel (50Khz) korte flitsen gegeven, hierdoor is de sensor over het ganse "openen - sluiten" traject toch goed belicht.

 

Voorflitsen worden gegeven voordat de gordijnen open gaan, hierdoor is de vertraging tussen indrukken van de ontspanknop en het opengaan van het 1ste gordijn langer (124ms in het voorbeeld ipv 50-60ms)

 

 

Bij de studioflitser wordt de intensiteit van het flitslicht geregeld door de spanning op de condensator te verhogen of verlagen, de flitsduur blijft nagenoeg gelijk.
Bij iedere flits wordt de consensator volledig ontladen, de flitsduur is dan ook langer zijn dan cameraflitsers.

 

Voor camera's met 1/200s flitssynchronisatie snelheid is de max sluitertijd met studioflitsen :1/125s,
op die manier is de flits nagenoeg volledig afgewerkt gedurende de tijd dat beide gordijnen open zijn.

Voor camera's met 1/250s flitssynchronisatiesnelheid kan men opteren voor een sluitersnelheid in de studio van 1/160s ,
de flits is echter nog niet helemaal afgewerkt, met het risiko dat de onderkant van de foto minder belicht is, voorkeur is ook hier 1/125s