Wat is ?
 
   
.
   
   
   
.
 

 

 

Enkel basis begrippen in de fotografie:

 

Raw ?

Raw is een foto formaat (12 bits gegevens), zoals het opgewekt wordt door de sensor  in uw camera. De informatie van alle beeldpunten en bijhorende contrast gegevens worden digitaal opgeslagen. Er is geen compressie om het fotobestand kleiner te maken. Voordeel is dat er geen kwaliteitsverlies optreed vooral als je de foto later nog wil bewerken met bv Photoshop. Nadeel is dat de fotobestanden zeer groot zijn, waardoor veel minder beelden op een geheugenkaartje kunnen. En het downloaden van het kaartje naar de PC veel trager gaat. Raw foto's kunnen enkel met specifieke software bekeken worden .Sommige merken geven een andere naam. (bv Nikon: NEF) .
Meer over RAW vind je hier:http://www.cambridgeincolour.com/

JPEG?

Jpeg (Joint Photographic Experts Group) is een gestandaardiseerd  foto compressie mechanisme . De kwaliteit van de foto na compressie kan je zelf kiezen. Door de compressie kan je het fotobestand 2-100 kleiner maken, afhankelijk van de gekozen kwaliteit. Door deze compressie gaan wel kleine details verloren.(Vooral te zien als je bv tekst of scherpe overgangen fotografeert.

GIF ?

Gif  (Grafic Interchange Format) is een grafisch beeld formaat, wat beperkt is tot 8 bit of 256 kleuren. Vooral bedoeld voor digitale tekeningen . Informatie wordt niet via een bitmap opgeslagen (zoals Jpeg) maar vectorieël, waardoor het vergroten van een beeld geen kwaliteitsverlies geeft. Gif is het enige formaat dat ook transparante beelden toelaat.

TIFF ?

Tiff  (Tagged Image File Format) is een bestands formaat bedoeld om foto's in bitmaps over te brengen van het ene programma naar een ander of van de ene computer naar de ander. Het was oorspronkelijk opgezet om informatie (bv beeldpunten) in een raster tussen computers onderling uit te wisselen. Er bestaan verschillende soorten Tiff formaten

Exif

Exif (Exchangeable image File Format) is als het ware het paspoort van uw foto.
Het bevat volgende gegevens: Datum en tijd van opname, merk en model van de camera, eigenaar van de camera, en een overzicht van alle instellingen van de camera ( ISO, diafragma, sluitertijd, brandpuntsafstand, flits, enz.)
De Exif informatie is normaal niet zichtbaar, met sommige fotoviewers (als Cam2PC , zie "gratis software") is het wel te bekijken.
Er bestaan ook specifieke software zoals Opanda IEXIF (zie "gratis software") om de de Exif informatie te bekijken, en eventueel te wijzigen.
Als je foto's op internet plaatst is het raadzaam om deze info te verwijderen, je geeft er een stuk minder privacy mee prijs en je kunt ,bij onrechtmatig gebruik van uw foto, met de originele foto bewijzen dat deze foto van u is .
Verwijderen van de Exif info kan je met bv BDsizer (zie "gratis software") met dit programma kan je de foto voorbereiden voor internet :verkleinen, kader errond, watermerk, en je hebt ook de keuze om de Exif info te verwijderen.
Wil je meer weten over Exif dan klik je op deze link:
wikipedia.org

Beertje
15/12/2008
update 2021